Tuesday, 19 Mar 2024
 
 
Prezident republiky se setkal s krajskými koordinátory vodního koridoru D-O-L PDF Print E-mail
There are no translations available.

Prezident republiky se setkal s krajskými koordinátory vodního koridoru D-O-L

Prezident republiky Miloš Zeman se v úterý dne 13. září 2016 na Pražském hradě setkal s krajskými koordinátory vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe z krajů Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského, Pardubického, Středočeského a Ústeckého. Setkání se zúčastnili zástupce Ministerstva dopravy ČR a vedoucí sdružení DOL zpracovávajícího Studii proveditelnosti vodního koridoru D-O-L.

V průběhu setkání byly diskutovány aktuální informace k tématu vodních cest, stejně tak aktuální informace od zadavatele a zpracovatele Studie proveditelnosti vodního koridoru D-O-L.

Prezident republiky ujistil zúčastněné o jeho trvalé podpoře projektů v oblasti dopravní infrastruktury včetně vodních cest. Největší příležitost pro rozvoj vodních cest vidí prezident republiky, mimo realizace splavnění Labe do Pardubic, především v přípravě splavnění Odry ve spolupráci s Polskou republikou a to zejména úseku Koźle-Ostrava.

„Jsem rád, že téma oderského úseku Koźle-Ostrava silně zaznělo také na jednání tripartity v pondělí a to jako součást řešení sociálních a strukturálních problémů Moravskoslezského kraje. Bylo by chybou promarnit příznivou situaci v Polsku, které dokonce zřídilo samostatné Ministerstvo vodních cest,“ uvedl prezident republiky Miloš Zeman.

Zástupci zainteresovaných krajů informovali prezidenta republiky o usnesení Asociace krajů ČR č. 264 z 20. 7. 2016, kterým asociace schválila podporu legislativních úprav, které podpoří rychlejší přípravu strategických staveb, včetně návrhu na jednotné povolovací řízení.

Asociace krajů ČR zároveň doporučila zainteresovaným krajům trvat vůči ministerstvu dopravy a zpracovateli Studie proveditelnosti na vzájemné systematické spolupráci.

Krajům bylo doporučeno dle jejich možností připravit regionální podklady pro konkrétní úseky vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe s využitím prostředků EU.

Kraje by dle usnesení Asociace krajů měly zajistit ve svých Zásadách územního rozvoje trvalé zachování územní rezervy pro vodní koridor Dunaj-Odra-Labe a současně se zasadit o jeho vložení do Politiky územního rozvoje ČR při její příští aktualizaci.

Zdroj: KPR, foto Hana Brožková